Categories
health

Despre nutritie

Fortat de situatia personala, in ultima luna am citit (pe noul meu Kindle Scribe) vreo 7 carti despre nutritie, toate aparute relativ recent. Am si facut schimbari majore in viata mea si am rezultate spectaculoase, dar despre asta in alt post.

Aici o sa pun aici cateva idei din si despre cartile respective, dar intai cateva idei generale care razbat cam prin toate:

  • in ultimii 10 ani s-au facut progrese si descoperiri remarcabile in domeniul nutritiei. multe dintre ideile vechi sunt gresite: este obligatoriu sa mananci carbohidrati (ca sa ai energie), diabetul de tip 2 nu se poate trata, trebuie sa mamanci low-fat, trebuie sa mananci minim 3 mese si 5 snack-uri pe zi etc
  • majoritatea medicilor si chiar si nutritionisti nu sunt la curent cu aceste noi descoperiri, sustin in continuare tâmpenii si deci sunt foarte periculosi pentru tine
  • zaharul (sub orice forma) este foarte-foarte rau pentru sanatatea ta si trebuie evitat cu orice pret. Carbohidratii (paine, cartofi, orez, paste) nu sunt prea departe

Glucose Revolution by Jessie Inchauspe exista si in limba romana (Editura Publica). Este poate blândă dintre toate si de aceea e bine sa incepi cu ea (mai accepta cate un mic dulce pe ici pe colo). Arata foarte clar efectele negative ale zaharului in alimentatie. Se adreseaza in general oamenilor sanatosi dar care au probleme cu greutatea sau sunt pre-diabetici. Cea mai spectaculoasa informatie: conteaza ordinea in care mananci alimentele, incepe tot timpul cu o salata!

Ketogenic Bible by Jacob Wilson – tot ce trebuie sa stii despre dieta keto (termenul dieta este un pic impropriu pentru ca de fapt este un stil de viata sustenabil pe termen lung.): de la istorie, baze stiintifice, beneficii pentru sanatate, cum si de ce slabesti fara restrictii calorice pana la cum sa incepi si retete concrete.

Metabolical by Robert H. Lustig – titlul este un joc de cuvinte de la metabolism + diabolic. Autorul, medic, pur si simplu demoleaza industria BigFood si industria BigFarma, metodic si documentat. Mâncare procesata (adica mai tot ce cumperi din supermarket) = obezitate, diabet, hipertensiune, cancer. Medicamente care trateaza efectele, nu cauza. Cum sa iti citesti singur testele de sange. Dieta keto vs dieta vegana vs dieta mediteraneana – toate sunt ok dar fara mancare procesata. Despre fasting si intermitent fasting. Ce suplimente sa iei si ce nu. Inainte de revolutia industriala, zaharul era un condiment rar, apoi prin producerea la scara larga a devenit un drog.

Codul greutatii corporale de Dr. Jason Fung (exista in limba romana, titlul in engleza aste Obesity Code) face parte dintr-o serie de 3 carti (Diabetes Code, Cancer Code) si din nou, analizeaza toata istoria dietelor si luptei cu obezitatea, toate studiile relevante si explica cum insulina te ingrasa si cum apare rezistenta la insulina. Solutia impotriva tuturor astea? Finalul cartii pare anticlimactic: fara carbohidrati si cu intermitent fasting. Asta e tot! Iata pe scurt regulile lui Jason Fung:

  1. Reduceti consumul de zaharuri adaugate (desert foarte rar, nu luati gustari, fara bauturi dulci)
  2. Reduceti consumul de cereale rafinate (paine, covrigi, pizza, patiserie, paste, cartofi, orez)
  3. Limitati consumul de proteine (20-30% din totalul aportului caloric)
  4. Cresteti consumul de grasimi naturale
  5. Cresteti consumul de fibre si otet (protectori)
  6. Si ultima piesa din puzzle, postul (negru).

Un mic comentariu aici: in romana cuvantul post are o conotatie religioasa si inseamna sa nu mananci alimente de origine animala. In engleza, fast/fasting nu legatura cu religia si inseamna de fapt post negru. Adica sa nu mananci nimic. Uneori se foloseste termenul water fast care inseamna ca ai voie doar apa.

Modelul de intermitent fasting propus de dr. Jason Fung se mai numeste alternate day fasting: nu mananci luni, miercuri, vineri si in rest normal, 3 mese pe zi (dar cu low-carb, evident).

Mai am si alte carti, dar astea sunt cele care m-au impresionat. O sa urmeze un articol despre experientele mele. Pana atunci, sa fiti sanatosi!

Leave a Reply